Nieuwe leden en nieuwe energie

10 september 2023


Op een zonovergoten, warme september zondag  hebben we als kerngroep weer een kennismakingsmiddag georganiseerd met een divers groepje mensen die zich bij de Cirkel sociaal hadden gemeld omdat ze enthousiast waren over ons Ecodorp. Zij zijn uitgenodigd nadat zij zich ingeschreven via het aanmeldformulier, waar ze over zich zelf vertelden, waarom ze in een Ecodorp willen wonen en wat ze willen en kunnen betekenen voor het Ecodorp.

Op het heetst van de dag (32 °C) kwamen we samen bij fiets- en wandelcafé Hoeve Lieshout aan de Breijbaan en hebben we met elkaar kennisgemaakt en een vragen spelletje gespeeld waar de genodigden op thema’s van het leven hun antwoord konden geven. Zeer verhelderend en leuk!

Daarna zijn we met zijn allen via het schaduwrijk bos langs de Kootspeel gewandeld naar de doellocatie van het Ecodorp aan de Haanheuvelweg/Breijbaan. Daar heeft iedereen een goede indruk gekregen van de prachtige omgeving en hoe het Ecodorp daar in past. Vanwege de warmte zijn de genodigden, die soms van ver kwamen, van daaruit weer naar huis vertrokken.

De kerngroep is daarna samengekomen bij Paul om na te praten en verder te filosoferen over onze huisjes en het inrichtingsplan.

Op de woensdagavond daarop heeft de kerngroep in consent besloten wie van de genodigden zich konden aanmelden als geïnteresseerd lid. Dat was niet makkelijk, want het was een grote groep, leuke mensen en er zijn maar 8 huisjes. Belangrijk is het eerste gevoel, de klik, de energie, maar ook kijkend naar de totaalsamenstelling van de groep toekomstige Ecodorpers qua diversiteit, leeftijd, interesses.
En wat de nieuwe leden kunnen bijdragen aan een stabiele groep en het werk dat gedaan moet worden.

Na de vergadering zijn er vijf mensen uitgenodigd om zich aan te melden als geïnteresseerd lid, waarvan een enthousiast stel met twee jonge dochters.

En ze hebben zich daarna allemaal aangemeld!

Op 20 september hebben zij al enthousiast meegedaan aan hun eerste Teams vergadering en op 1 oktober doen ze allemaal mee aan onze live doe-dag.
Dan zullen we tussen de middag weer een mogelijk nieuw geïnteresseerd lid gaan ontmoeten.

Als kerngroep zijn wij blij met de positieve energie die de nieuwe mensen meebrengen, ieder met zijn/haar eigen kennis en ervaring.

Van harte Welkom Samira, Rogier en Laura en dochters, Mieke en André!

Samenwerken met Hogeschool Zuyd

29 augustus 2023 – Perron Zuyd – Station Weert

Paul Bausch

Eind augustus werd ik gebeld door Peter Princen, overkoepelend directeur van de technische opleidingen bij Hogeschool Zuyd, of wij als Ecodorp Hof van Weleert mee wilden doen aan de aftrap van het nieuwe studiejaar voor de lectoren en opleidingsmanagers, middels een kick off, presentatie van ons duurzame plan voor een Ecodorp in Weert, samen met Herenboeren Land van Weert en WeertEnergie.

Peter had van ons Ecodorp initiatief gehoord van wethouder Wendy van Eijk en vond ons passen in de combinatie van Weerter duurzame initiatieven.

Hogeschool Zuyd gaat zich nu na talloze mooie projecten in oa. Heerlen, Maastricht en Sittard ook haar vleugels uitslaan naar het Weerterland.

Daar konden we natuurlijk alleen maar JA op zeggen dus hebben Natasja en ik op perron Zuyd een duo presentatie gegeven over ons Ecodorp en heel fijn gediscussieerd met de lectoren die het gesprek wel aangingen. Er waren veel raakvlakken met de issues waar ook Herenboeren Weerterland en WeertEnergie mee te dealen hebben. Want het is niet makkelijk en ‘standaard’ als je van onder af aan, dus vanuit een burgerintiatief iets duurzaams wilt doen voor de samenleving.

De regelgeving loopt in die zin nog enigszins achter op de vaart der volkeren, gelukkig is er bijv. Hogeschool Zuyd met lectoren die de nieuwe generatie graag meeneemt in de uitdagingen van de toekomst.

Deze middag was zeer waardevol voor alle aanwezigen, hoopgevend ook dat er vanuit positiviteit, inzicht, ervaring en daadkracht echt de wereld en al haar bewoners een toekomst heeft.

Wordt vervolgt…

lees het artikel op Nederweert24

Links:

https://www.zuyd.nl/over-zuyd/nieuws/2023/02/zuyd-circulair-perron-weert-officieel-geopend-door-staatssecretaris-vivianne-heijnen

We gaan er iets moois van maken

Hoera, de gemeente Weert heeft ingestemd met ons principeverzoek!
Lange tijd moesten we de beoogde locatie voor ons Ecodorp geheim houden. Nu mogen we het vertellen.

We gaan Ecodorp Hof van Weleert realiseren op de Haanheuvelweg / Breijbaan. De huidige vervallen bebouwing met asbest gaan we opruimen. Er voor in de plaats komen tien kleine klimaatpositieve woningen ingebed in een voedselbos, waar vogels, vlinders, egels en andere dieren welkom zijn.

Ons motto is dat we er iets moois van gaan maken. We gaan voor groen, we gaan voor sociaal en we gaan voor milieuvriendelijke innovatie. Zo komt er ook een buurthuis en twee huurwoningen (Thoeës Huuskes) die bedoeld zijn voor mensen die “even een pauze nodig hebben in hun leven” en maximaal zes maanden bij Hof van Weleert verblijven.

Om ons steentje bij te dragen aan de o zo nodige energie transitie, willen we ‘living lab’ (proeftuin) te zijn voor nieuwe milieuvriendelijke materialen en technologieën die in woningbouw kunnen worden toegepast. De resultaten van dergelijke studies delen we om andere partijen in de woningmarkt te inspireren en te helpen om ook duurzame keuzes te maken.

Dit is in een notendop ons initiatief. We zijn heel blij dat de gemeente heeft ingestemd met het principeverzoek voor ons initiatief. Wat zouden we dus nu graag echt aan de slag gaan en gaan slopen en bouwen. Zover is het helaas nog niet. Eerst moet het bestemmingsplan aangepast worden en als dat in orde is, hebben we nog een bouwvergunning nodig. Stapje voor stapje. Ecodorp Hof van Weleert, het eerste Ecodorp van Limburg gaat er komen.

Wil je alvast mee wandelen over het Ecodorp zoals we dat in gedachten hebben? Klik dan hier

Vastgoedvereniging Ecodorp Hof van Weleert opgericht

Paul Bausch

Op 29 juni 2023 heeft de Bewonersvereniging (BeVer) Ecodorp Hof van Weleert samen met Vereniging VrijCoop de Vastgoedvereniging (VaVer) Ecodorp Hof van Weleert opgericht bij MHK-notarissen in Weert.

Weer een belangrijke stap en mijlpaal van planfase richting realisatiefase van het eerste Ecodorp in Limburg!

De VaVer gaat straks namens het Ecodorp als rechtspersoon de grond aankopen en financieren, de benodigde bestemmingsplanwijziging en bouwvergunning regelen.

We hebben deze stap kunnen nemen omdat er nu voldoende vertrouwen is in het verwerven van de doel locatie, die past in de beleidsvisie van de Gemeente Weert en de Provincie Limburg.

Als gewoon leden (hoogste bestuursorgaan) tekenden namens de BeVer Ecodorp Hof van Weleert bestuursleden Paul en Andrea en namens vereniging VrijCoop bestuursleden Marije (Nieuw Bajesdorp) en Wouter (Leef en Groei Hoeve).

Als eerst benoemde bestuursleden bij oprichting van de VaVer Ecodorp Hof van Weleert tekenden Natasja en Annemiek. Hoe mooi is het dat de puzzelstukjes nu op zijn plek vallen.

Als kartrekker van Ecodorp Hof van Weleert voel ik mij heel dankbaar.

‘Alleen ga je sneller, samen bereik je meer’

Op bezoek bij Ecodorp Boekel

Als Ecodorp Hof van Weleert ergens goed in is, dan is het wel in leren van andere projecten. Gelukkig is de Ecodorp cultuur er één waarin kennis delen hoog in het vaandel staat. We gaan geregeld online voor een webinar bij GEN-NL.nl. Fysiek op bezoek bij een ander initiatief, dat is toch een heel andere beleving

Op vrijdag 24 juni mochten we aansluiten bij de lezing ‘Ondergronds gezwam’ van Marc Siepman in het buurthuis van Ecodorp Boekel. Wat een gouden kans. Marc verstaat de kunst van schijnbaar oninteressante dingen heel boeiend te vertellen. Een quote die we niet zo maar vergeten: ‘De meeste problemen worden veroorzaakt door een oplossing’. In de dagen erna zien we steeds meer voorbeelden waarop deze uitspraak van toepassing is. Nog iets wat bij blijft: het zijn de schimmels die zorgen voor een goede bodemstructuur. Je kunt ze vergelijken met een waterleiding- en internetwerk onder de grond. Net als bij leidingen in een bebouwde omgeving kun je er dus maar beter zoveel mogelijk afblijven. Niet spitten dus.

Natuurlijk gingen we met Marc de tuin in. De schop ging voorzichtig de grond in en we leerden meer over bodemkwaliteit. Superinteressant allemaal! @Dank je wel Marc!  (https://marcsiepman.nl/)

@Ad Vlems, dank je wel voor de uitnodiging.

De dag erna was het weer raak. Zomerfeest bij Ecodorp Boekel. Een vrolijke boel, met rondleidingen, workshops, muziek en veel ruimte om te praten met bewoners en andere bezoekers. Echt sfeerproeven. De techneuten konden alle vragen over bouwmaterialen en technische installaties van de Ecowoningen stellen. Ecodorp Boekel is een echt living lab. Dat wil zeggen dat er praktijkervaring opgedaan wordt met duurzame innovaties voor woningbouw. De Cesar accu die komende winter de woningen warm moet gaan houden is daar een mooi voorbeeld van. Omdat Ad daar veel beter zelf over kan vertellen: https://www.ecodorpboekel.nl/cesar-nl/

Voor de meer culinair geïnteresseerden was de gezamenlijke potluck maaltijd het moment om  geïnspireerd te raken.  Wat was er veel lekkers om van te smullen. Nooit geweten dat er zoveel variaties mogelijk zijn met bietjes. We hebben genoten. Tijdens de maaltijd maakten we kennis met Diny Ceelen, onze co-mentor vanuit VrijCoop. @Diny dank je wel dat je je kennis en ervaring met ons wilt delen.

Toppunt van teambuilding was het spel met de touwen en blokjes. @Ecodorp Boekel, bedankt voor de superleuke dag bij jullie.

Weer een stap voorwaarts

Ecodorp Hof van Weleert heeft weer een mijlpaal bereikt!

‘Gewoon’ VrijCoop lid waren we al een tijdje. Maar sinds de ALV van VrijCoop op 4 juni zijn we VrijCoop projectlid geworden. En daar zijn we heel blij mee! Dit is weer een belangrijke stap voorwaarts in de richting van de realisatie van Ecodorp hof van Weleert. Een echte mijlpaal want nu we projectlid zijn gaat het VrijCoop bestuur samen met onze bewonersvereniging, de vastgoed vereniging Ecodorp Hof van Weleert oprichten. Die vastgoedvereniging hebben we nodig als we grond willen aankopen. Misschien denk je, waarom dit juridische gedoe samen met VrijCoop?

Zoals te zien in het plaatje, krijgt de vastgoedvereniging Ecodorp Hof van Weleert maar twee leden. Vereniging VrijCoop wordt het controlerend lid, dat ervoor zorgt dat de woningen die we gaan bouwen voor nu en in de verre toekomst sociale huurwoningen blijven en niet verkocht kunnen worden.

Het tweede lid van de vastgoedvereniging is onze eigen bewonersvereniging Ecodorp Hof van Weleert. Als bewonersvereniging zijn we uitvoerend lid, wat wil zeggen dat we zelf de dagelijkse gang van zaken en het onderhoud regelen en daarover zelf besluiten nemen. Gaat het over grotere besluiten, zoals over aankoop of verkoop van grond, dan nemen we die samen met VrijCoop.

Omdat VrijCoop wil dat de woningen ook op de lange termijn betaalbaar blijven voor iedereen, zal VrijCoop niet instemmen met een voorstel waarbij woningen of de grond verkocht worden. Deze constructie is dus een soort van garantie om de woningen betaalbaar te houden voor de generaties na ons. Dat alleen al is goed nieuws.

Maar er is nog meer. Voor ons als Ecodorp in oprichting is het VrijCoop een enorme steun in de rug. We krijgen twee mentoren toegewezen en we mogen meeliften op de ervaringen van andere inspirerende VrijCoop projecten. Daar zijn we heel dankbaar voor.

Wil je meer lezen over VrijCoop en onze organisatie structuur? https://weleert.nl/organisatiestructuur/

European Day of sustainable communities 2022

Gisteren, Zaterdag 24 september 2022 hebben we als Ecodorpers in spé meegedaan met de EDSC2022.

De hele maand september kunnen lokale duurzame maatschappelijke initiatieven een ‘Event’ organiseren onder de paraplu van ‘Communities for Future’.

Door in actie te komen voor een betere wereld.

Wij hebben gekozen een ‘Cleanup day’ te doen in het natuurgebied de Krang, grenzend aan de Breijbaan en nieuwe Leukerbeek in Weert.

Onder het genot van een kopje koffie en een heerlijke pannenkoek met jam van Miriam (naar befaamd recept van Hans sr) maakten we kennis met Natasja die zich had aangemeld om kennis te maken met ons groepje.

Een bijzonder mooie ontmoeting.

En ook hoe mooi weer dat Ecodorpers in spé zoveel raakvlakken hebben en verbinding zoeken. Daar zijn geen woorden voor nodig.

Andrea kwam met een leuk kennismakingsspelletje, waarbij we in een kring stonden en iets over onszelf vertelden en een bolletje wol overgooiden naar een ander die kon inhaken op een raakvlak van de verteller. Heel leuk en leerzaam!

Toen het bolletje wol op was, waren we in een soort spinnenweb met elkaar verbonden en waren we klaar om op pad te gaan met knijpstokken en vuilniszakken het gebied in.

Via de Breijbaan waar we al heel veel zwerfvuil oppikten, hebben we even een kijkje genomen op een van de mogelijke Ecodorp percelen. Daarna liepen we via de Grotekouseykweg naar het vogelkijkscherm bij het ven in de Roukespeel.

We blijken dus als groep heel veel belangstelling in vogels te hebben en niet geheel toevallig blijkt Natasja een vogelkenner te zijn die ons graag wil meenemen in de vogelwereld. 

Na de Roukespeel zijn we via het bos op het oerstuifduin aan de Roekes, langs de oude en nieuwe Leukerbeek teruggelopen naar Hoeve Lieshout.

Al lopende kwamen we ongelofelijk veel plastic, glas, blik en ander afval tegen dat we opgeruimd hebben. 

Hierbij waren er soms ook emotionele momenten omdat we allemaal hetzelfde gevoel hadden, erg confronterend om te zien wat mensen achteloos in de natuur achterlaten!

Eenmaal terug werden de volle vuilniszakken onderling verdeeld om thuis in de kliko te kunnen doen.

Na nog een drankje en een pannenkoek en mooie gesprekken namen we afscheid van elkaar.

Hoe mooi ook om te weten dat we deze dagen veel vaker samen gaan meemaken!

Wat een mooie dag hebben we samen beleefd.

De komende ontmoeting zijn de andere mannen, Hans en Hans sr binnen ons Ecodorp er ook bij.

Ik ben ook wel benieuwd hoe het gaat uitpakken naar het profiel wat geopperd werd door de dames voor een nieuwe man binnen de club, ‘een man met grote handen’ ?

Ik vond het een superdag met Miriam, Andrea, Annemiek, Yin en Natasja.

En Ecodorp Boefke Ziggy natuurlijk 🐾🐾

🙏 Paul

Bewoners Vereniging Ecodorp Hof van Weleert opgericht.

Op 20 september 2022, wat een mooie datum, hebben de bestuursleden Hans, Miriam en Paul hun handtekening gezet onder de oprichtingsakte van de Bewonersvereniging (BeVer) van Ecodorp Hof van Weleert!

Met dank aan MHK  notarissen in Weert, met name Mr. Luc Malherbe, die ons maatschappelijk van belang zijnde Weerter verenigingsinitiatief ondersteunt.

Het is een bijzonder moment na jaren van voorbereiding, een mijlpaal. We hebben nu een rechtsvorm als toekomstige bewoners van een natuurlijke woonvorm; een Ecodorp.

Wij als Ecodorpers in spé gaan ons best doen om een voorbeeld en inspiratiebron te zijn om maatschappelijk en duurzaam, samen het initiatief te nemen als burgers. 

Om te laten zien dat het ook anders kan! Kleinschalig. Op buurtniveau.

Klimaat adaptief en biodiversiteit versterkend. Welzijn, er voor elkaar zijn.

Een burgerinitiatief om Gemeente en Provincie te helpen om hun groene ambities waar te kunnen maken.

We beginnen met de bewonersvereniging, waar mensen lid van zijn die hun hart volgen en willen leven in balans, in verbinding met de natuur en met elkaar. Onthaast en met zielsoog voor moeder Aarde. Wat zij van ons vraagt om de balans te herstellen. 

Ecodorp Hof van Weleert wil vijf hectare nieuwe natuur aanleggen langs natuurgebied de Krang in Weert. Als hoeders van die biodiversiteitsversterkende natuur willen we daar ingebed in wonen, klimaat adaptief, CO2 negatief (CO2 vastleggen) en maximaal off grid en selfsupporting. 

Daarbij worden wij geholpen door eerdere initiatiefnemers van Ecodorp en Co-housing initiatieven, die er in Nederland bestaan. We helpen elkaar met kennis en daad.

Weert, Stad in het Groen, Ecodorp Hof van Weleert is weer een stapje dichterbij realisatie gekomen.

Op naar de volgende horde en uitdaging!

Daarover in volgende blogs meer.

Wil je informatie of iets delen met ons?

Voel je vrij om te reageren op welkom@weleert.nl

Warme groetjes,

Paul

Nieuwe Buurtbewoners

Op 27 juli hebben we kennis gemaakt met de buurtbewoners in een informele sfeer en verteld over ons plan, een ecodorpje met aanleg van nieuwe natuur in hun “achtertuin”.

In eerste reactie was er veel emotie van “not in my backyard”. Dat was even schrikken voor ons. Gaanderweg de avond kwamen we dichter tot elkaar, de kou werd wat minder. Het hoe en wat werd voorzichtig bevraagd. Op zich waren de buurtbewoners positief over ons plan.

Maar er spelen overlast zaken in de buurt waardoor je ons plan als “teveel” zou kunnen bestempelen.

Er is door de buurtbewoners besloten dat de buurt zich gaat organiseren in een werkgroep om de bestaande overlast aan te pakken. Men wil dan gaanderweg gezamenlijk een standpunt bepalen omtrend ons Ecodorp initiatief.

In de komende maanden willen wij de koudwatervrees bij de buurt wegnemen, van ons krijg je geen overlast, maar een versterking van de buurt, wij willen graag meedoen als jullie willen meedoen.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd werd er gegrapt, met de beste intenties JA!

Wordt vervolgd…

Update juli 2022

Ecodorp Hof van Weleert is op 26 juni 2022 in de ALV (Algemene Leden Vergadering) van vereniging VRIJCOOP unaniem als lid aangenomen! Dit betekent dat wij als Ecodorp er doelbewust voor kiezen dat onze toekomstige huisjes voor altijd betaalbare huurwoningen blijven en nooit op de markt zullen komen. Betaalbaar wonen is immers een recht en onder de VRIJCOOP constructie is dat gewaarborgd.

De statuten van Bewonersvereniging (BeVer) Ecodorp Hof van Weleert zijn in concept opgesteld en goedgekeurd door de leden. MHK notarissen in Weert zij nu bezig de Akte voor de BeVer op te stellen zodat het bestuur naar verwachting in de laatste week van juli kan tekenen, waarmee de BeVer officieel opgericht is.

Infomiddagen. We hebben in de 3e week van juli een informatiemiddag ingepland met de toekomstige buren van het Ecodorp. Hier presenteren we ons plan een de buurt en kan de buurt vragen stellen en meedenken om Ecodorp Hof van Weleert. De eerste reacties zijn al positief!

Voor alle geïnteresseerden in de brede zin van het woord willen wij bij voldoende animo graag een infomiddag organiseren. Wees welkom en laat ons dat weten via de CONTACT pagina.