Wandeling door het Ecodorp

Het Ecodorp is er weliswaar nog niet, maar dit is zoals wij het voor ons zien:

Door de grote toegangspoort kom je binnen op de boomgaardparkeerplaats. Deze is omzoomd door diverse soorten fruitbomen. Ben je met de fiets – wat wij vanuit onze ecologische visie uiteraard toejuichen en aanmoedigen – dan moet je even doorrijden, want de fietsenstalling bevindt zich verderop. Er is een oplaadpunt aanwezig waar je de accu van je E-bike mag opladen.

Je eigen accu kun je opladen tijdens een wandeling door de nieuwe natuur van ons voedselbos. Je hoort er de vogels fluiten, de bijen en andere insecten zoemen en je ziet talloze vlinders fladderen in de vlindertuin. We hebben vogelvriendelijke hagen aangeplant met eetbare bessen. De struiken zijn ook een schuilplaats voor de vogels en ze bieden nestelmogelijkheden. Natuurlijk eten de vogels een klein deel van onze oogst op, maar ze eten ook schadelijke rupsen en slakken. We willen allerlei dieren lokken om zo de biodiversiteit een boost te geven en daarmee het ecosysteem te herstellen en natuurlijk evenwicht te creëren. Er is een wadi om overtollig regenwater op te vangen en we hebben een poel aangelegd voor padden en kikkers.

Even verderop zie je het voedselbos met fruit- en notenbomen en diverse planten en struiken. Voor ons dagelijkse voedsel hebben we een permacultuurtuin met vaste eetbare planten en een moestuin met eenjarige groentes aangelegd, waar we ook permacultuurprincipes hanteren. De basis is het opbouwen van een gezonde, vruchtbare bodem. Verder is er een kas, waarin we tomaten, paprika’s en ander lekkers kweken.

Ingebed in het voedselbos liggen onze huisjes en verder een buurthuis en een werkplaats, waarin gezamenlijke, educatieve en kleinschalige economische activiteiten zullen plaatsvinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan workshops, filmavonden en lezingen. In het buurthuis hebben we een leeszaaltje annex bibliotheek ingericht met boeken over de onderwerpen die ons interesseren en waarover wij onze kennis willen delen met geïnteresseerden. Het buurthuis heeft ook een huiskamerfunctie voor de buurt.

Tijdens je wandeling heb je waarschijnlijk ook de pipowagen en het Tiny House ontdekt. Deze vormen een tijdelijke logeerplek voor vrijwilligers en andere bezoekers.

Kortom, we hebben een plek gerealiseerd waar eenieder zich welkom mag voelen; een plek om te ont-moeten en te verbinden…met elkaar en de natuur om ons heen.

Bronvermelding:
Foto 1, 2: eigen foto’s
Foto 3:  https://www.instagram.com/p/CrBjkqToz-T/

© 2023 Ecodorp Hof van Weleert. Alle teksten en illustraties op deze website zijn indicatief en zijn bedoeld om een indruk te geven van de huidige plannen. Er mogen geen rechten aan ontleend worden.