Wie zijn wij?

Paul Bausch

Mijn naam is Paul Bausch, initiatiefnemer van Ecodorp Hof van Weleert. Voorzitter van de Bewonersvereniging.

Vanaf mijn eerste bewuste stapjes op Moeder Aarde voel ik mij nauw verbonden met haar en alle bewoners. En ik heb een soort van oerdrive om Moeder Aarde te helpen helen van alle menselijke activiteiten die haar beschadigen.

Ik ben graag buiten en woon bij een natuurgebied in Weert Zuid-Oost, waar ik samen met mijn hond Ziggy de jaargetijden intens beleef.

In mijn werkzame leven ben ik nu 20 jaar actief als zelfstandig productontwerper en projectengineer in de afvalwaterbranche. Dat is werken aan oplossingen aan het eind van de pijplijn.

Als 50-plusser zet ik mijn enthousiasme, creativiteit en technische kennis nu in om Ecodorp Hof van Weleert te realiseren, naar inspirerende voorbeelden van Ecodorp Boekel en Ecodorp Land van Aine. Kleinschalig ‘from the bottom up’ in plaats van ‘top down’, met een grote lokale positieve impact. Daar ga ik samenwonen met Natasja en Ziggy in een gezond, biobased huisje van 60 m2

Ik kijk er naar uit om in Hof van Weleert samen met 8-12 gelijkgestemde Ecodorpers te gaan wonen en werken aan een nieuwe toekomst, in verbinding met elkaar en de natuur. Als lichtend voorbeeld en inspiratie hoe het anders kan!

Natasja Kornet

Mijn naam is Natasja Kornet, voorzitter en penningmeester van de Vastgoedvereniging.

Ik ben een buitenmens, hou van wandelen, vogels kijken en tuinieren. Andere mensen typeren me als ‘open’, ‘natuurmens’, ‘milieubewust’ en ‘betrokken’. Voor mij gaat duurzaamheid veel verder dan spaarlampen en afvalscheiding. Het is een stijl van leven. Ik word blij van andere mensen blij maken, niet door spullen te kopen of te verzamelen. Parttime werken is voor mij een bewuste keuze. Wonen met een kleine voetafdruk, zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en gezelligheid met elkaar dat zijn dingen die ik net als veel andere Ecodorpers belangrijk vind. 

Bij Ecodorp Hof van Weleert voel ik me thuis met fijne mensen om me heen. We zijn nog in de opstartfase en we leren veel met elkaar en veel van elkaar. Ik vind het een voorrecht om dit avontuur te mogen meebeleven en draag hieraan graag bij met een flinke dosis enthousiasme en enig organisatietalent. 😊

Ik heb veel vertrouwen in ons project. Wat zou het mooi zijn als het lukt om het eerste Ecodorp van Limburg te worden en het tweede Ecodorp in Nederland met bestemmingsplan Ecodorp. En daar kom ik dan met Paul en Ziggy in een biobased huisje van 60m2 te wonen. Met leuke buren en in een groene omgeving. Life is good!

Andrea van Dijk

Mijn naam is Andrea van Dijk, penningmeester van de Bewonersvereniging.

Afkomstig uit Reuver, maar op dit moment woonachtig in België, waar ik voor de liefde naar toe ben verhuisd. De plannen die we samen hadden (zelf een strobalen woning bouwen midden in de natuur van het prachtige Wallonië, zo ecologisch, duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk leven en chambres d’hôtes uitbaten met een Permacultuur-moestuin en een eetbare bostuin/voedselbos erbij op bijna een halve hectare) hebben we helaas om financiële redenen moeten afblazen. De liefde doofde ook uit, maar ik heb mijn dromen nooit vaarwel gezegd. En toen kwam Hof van Weleert op mijn pad en wist ik: dit is het!

Ik had al een jaaropleiding Permacultuur gedaan en deze heb ik nu aangevuld met een cursus Voedselbosontwerp en -advies, waar ik echt mijn passie in heb (terug)gevonden! Nu ben ik dan ook bezig met het ontwerpen van een voedselbos voor het perceel waar we hopelijk ons Ecodorp kunnen starten.

Mijn grootste wens is om in de vrije natuur te wonen en me in te zetten om de biodiversiteit te vergroten door de aanleg van nieuwe natuur, een voedselbos, een moestuin en kruidenrijke graslanden rond onze kleine huisjes. Dat deze huisjes biobased worden is iets dat ik enorm belangrijk vind, vanwege het gezonde binnenklimaat en ook omdat ik heel graag mijn ecologische voetstap wil verkleinen.

Bij mijn verhuizing naar een kleiner huis na de scheiding heb ik al een begin gemaakt met ontspullen en minimalistischer leven, maar ik ben er nog lang niet. Ik ben echter een doorzetter, weet van aanpakken en wil mij met hart en ziel inzetten voor het slagen van dit initiatief, waar ik voor 100% achter sta.

Annemiek Maessen

Mijn naam is Annemiek Maessen, secretaris van de Bewonersvereniging en Vastgoedvereniging.

Ik heb een autodidactisch vermogen. Ik leer door het luisteren naar advies en door het af- en meekijken bij andere mensen.

Ik hou van het buitenleven: groentetuin, dieren en de natuur zijn mijn lust en mijn leven.

Wat ik vooral meebreng naar het Ecodorp is positiviteit, vrolijkheid en een zeer gemotiveerde instelling.


Mijn naam is Carla, (aspirant) lid, actief in Cirkel Sociaal.

Een foto van mijzelf komt hier als ik weet dat het kan en mijn collega’s gerustgesteld zijn dat ik weer terug ga naar Limburg.

Momenteel woon ik samen met mijn zoon en hondje in Brabant en ben werkzaam in de ouderenzorg, dit werk doe ik met veel liefde en passie.

Mijn droom is groots leven en klein wonen in een gemeenschap met gelijkgestemden midden in de natuur.

Graag wil ik, onder andere middels dit initiatief, een bijdrage leveren aan het verkleinen van mijn ecologische voetprint. Ik wil me bewust zijn van schijnbaar ‘normale’ processen binnen onze huidige consumptiemaatschappij en dit voor mezelf veranderen maar ook uitdragen.

Ik hou van buiten zijn; (moes)tuinieren, werken in het voedselbos maar ook van een gezellig praatje met een kopje koffie, samen eten en (kaart)spelletjes spelen.

Ik vind het fijn te weten dat we er voor elkaar zijn en de verbinding te voelen.

Dit alles meen ik gevonden te hebben bij Ecodorp Hof van Weleert. Ik zie er dan ook enorm naar uit om deze droom samen met mijn toekomstige buurtjes werkelijkheid te zien worden.


Laura en Rogier

Wij zijn Laura en Rogier, actief in de cirkels Bouw en Groen. Sinds december 2023 zijn we (aspirant) lid.

Samen met onze twee dochters (5 en 7 jaar oud) hopen wij ooit in het groen te kunnen wonen, met het bos naast de deur. Wij willen onszelf en onze kinderen meer ruimte en schone lucht bieden. Nu wonen we nog in de drukte van de Randstad, onder de spreekwoordelijke rook van Schiphol en Tata Steel.

Beiden zijn we in ons werk en dagelijks leven volop bezig met duurzaamheid en vergroening. Laura als coördinator en organisator van groene initiatieven zoals de Boomspiegeldag en acties rondom tegelwippen. Rogier in zijn rol als energie adviseur bij NMCX, een centrum voor duurzaamheid in Hoofddorp. Samen met onze kinderen zijn we regelmatig in het bos te vinden.

Wij dromen van een plek met meer sociale cohesie, nabuurschap en omkijken-naar-elkaar. Van een plek waar de natuur zoveel mogelijk haar gang kan gaan en er op respectvolle wijze voedsel wordt verbouwd. Kortom: een plek waar de aanwezigheid van mensen een verrijking vormt voor de natuur en niet een bedreiging. Dat alles denken wij bij het Hof van Weleert te vinden.

Samira Maas

Mijn naam is Samira, actief in cirkel Groen en cirkel Sociaal, en sinds september 2023 geïnteresseerd lid.

Ik ben graag buiten, samen met mijn hond Baghera wandelen of ik aan het werk in mijn moestuin.

Op dit moment woon ik sinds 3,5 jaar in de omgeving van Weert, waar ik mij meteen thuis voelde. Een groene stad, waar ik een fantastische groene baan heb gevonden en een mooi groen tuintje heb mogen ontwikkelen bij Lamershof.

Een plek waar ik huisje, boompje, beestje wil creëren maar dan op niet traditionele wijze. Hoe gaaf is het dan dat Weert een ecodorp gaat krijgen! En daar wil ik maar al te graag onderdeel van zijn: een groep mensen met hart voor de natuur en met een gezamenlijke gedachte bewust en duurzaam te leven. Ik denk dan ook dat het Ecodorp voor mij een verlengstuk gaat zijn voor het leven wat ik nu al heb, maar ook dat ik op mijn manier een positieve bijdrage kan leveren.

Ad Vlems

Mijn naam is Ad Vlems, initiatiefnemer van Ecodorp Boekel.

Ecodorp Boekel is het eerste VrijCoop project dat in 2021 de drie grootste duurzaam bouw awards heeft gewonnen. Het project is al bezocht door meer dan 15 directeuren van verschillende ministeries, de hele top van de Provincie Noord-Brabant en een Europarlementariër. Het project heeft al voor 4 miljoen aan subsidies mogen ontvangen. In 2021 heb ik 4 x op landelijke TV mogen uitleggen wat Ecodorp Boekel inhield.

De slogan van Ecodorp Boekel is ‘een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding’. Ik heb plaats genomen in het kernteam van Ecodorp Hof van Weleert om het volgende inspirerend voorbeeld te helpen opzetten.