Energie

Stroom, zoveel mogelijk gelijkstroom, want dat scheelt een hoop omzettingsverlies naar wisselstroom. De meeste apparaten, zoals TV, stereo, ijskast etc. werken van oorsprong op gelijkstroom. De stroom vretende omzetter van wisselstroom naar gelijkstroom (adapter) slopen we eruit. We krijgen dus 2 stroom circuits, wisselstroom 220 V en 12 V gelijkstroom (USB)

We wekken zoveel mogelijk stroom op met zonnepanelen. Voor de donkere wintermaanden december, januari en februari zorgen we voor een batterijsysteem waar geen vervuilend lithium in zit. Bijvoorbeeld zoutwaterbatterijen.

Voor verwarming van de huisjes in de koude maanden, of beter gezegd de kilte eruit te halen gaan we GEEN houtkachels inzetten. Dat is te vervuilend en inefficiënt.

Ook arbeidsintensief, hout hakken, klieven, stapelen, mee sjouwen. Niet echt goed voor een gezonde binnenlucht ook, veel ongezond fijnstof.

Pelletkachels is misschien nog een noodoptie als alle energie op is in de winter, want die zijn veel schoner. Maar liever niet.

Dus qua verwarming wordt het maximaal isoleren op een natuurlijke wijze.

In een kleine goed geïsoleerde woning is er een kleine warmtebehoefte.

De huisjes worden voorzien van vloerverwarming/koeling op basis van een watergedragen systeem. Simpel, behaaglijk en efficiënt.

De warmte halen we uit ondergrondse supergoed geïsoleerde waterbuffers die we laten voeden door vacuüm buizen zonnecollectors. En als de zon schijnt dan doet een klein warmptepompje het werk zodat de opgeslagen warmte in de buffers niet aangesproken hoeft te worden.

Ventilatie is belangrijk voor gezonde lucht in je huis. Ook dat houden we simpel volgens het ARKO principe. Alle Ramen Kunnen Open! Natuurlijke ventilatie dus, mens gestuurd.