Energie

We willen zoveel mogelijk stroom opwekken met zonnepanelen en ons verbruik daar zoveel mogelijk op afstemmen. Voor ’s avonds en de donkere dagen in de wintermaanden december, januari en februari zorgen we voor een batterijsysteem waar geen vervuilend lithium in zit. Bijvoorbeeld zoutwater- of biobased batterijen.

Omdat we een living lab willen zijn zoeken we start ups, innovatieve bedrijven en kennisinstituten die hun uitvindingen in energieopslag bij ons kunnen testen als een pilot.

Als er nog geen “proof of concept” is blijven we qua stroom “on-grid” totdat blijkt dat we zonder stroomaansluiting kunnen, wat ons streven is.

Voor verwarming van de huisjes in de koude maanden gaan we gebruik maken van thermische energie die we in de zonnige maanden opwekken met zonnecollectoren en opslaan voor gebruik in de koude en donkere maanden. We denken aan opslag in super goed geïsoleerde waterbuffers of gesteente.

Ook hiervoor zoeken wij samenwerking met bedrijven en uitvinders die hun pilotinstallatie bij ons kunnen testen.

Voor korte donkere periodes van 1 tot 2 weken onderzoeken we of we al op de markt zijnde warmte accu’s kunnen installeren die werken op basis van fase-verandering (zoutkristal/watersysteem).

Als back-up verwarming heeft elk huisje een hoog rendement houtkachel met een lage NOX uitstoot. Fijnstof wordt door een katalysator in de schoorsteen grotendeels uit de uitlaatgassen gefilterd. Er worden afspraken gemaakt wanneer de houtkachels gestookt mogen worden, zodat er geen overlast voor onszelf en de omgeving kan ontstaan. Hierbij is er telkens de afweging; is het echt nodig? en kan het?

Om te voorkomen dat we veel warmte nodig hebben of verliezen, zorgen we ervoor dat onze huisjes zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. We gaan qua isolatiewaarde ruim boven de wettelijke BENG norm zitten tegen de passiefhuis norm aan. En dat doen we met biobased materialen.

De huisjes worden voorzien van vloerverwarming/koeling op basis van een watergedragen systeem. Simpel, behaaglijk en efficiënt.

In een kleine goed geïsoleerde woning is er een kleine warmtebehoefte, we hebben berekend dat we dan slechts 1,5 kW per uur verbruiken bij een buitentemperatuur van min 10 graden.
Ter illustratie; dat is ongeveer net zoveel energieverbruik als een strijkijzer.

De warmte die in ons douchewater en afwaswater zit spoelen we niet weg, maar halen we er zoveel mogelijk weer uit. Dit kan al door toepassen van de bekende WTW-doucheafvoergoot (WarmteTerugWin), die de warmte uit het douchewater afgeeft aan de koudwater aanvoerleiding, zodat er per saldo minder water opgewarmd hoeft te worden.

Ventilatie is belangrijk voor gezonde lucht in je huis. We kiezen voor een vraag-gestuurd eenvoudig mechanisch ventilatiesysteem waarbij de warmte in de afgevoerde lucht grotendeels weer wordt toegevoegd aan de frisse toevoerlucht van buiten.

In zeer goed geïsoleerde huisjes kan het in de steeds warmer wordende zomers op den duur ook te warm worden. Als mens produceren we als we rustig zijn al 100 Watt warmte en we koken wat warmte afgeeft en gebruiken apparaten en opladers die warmte afgeven. Dan is er een warmte overschot en moet je koelen. We onderzoeken natuurlijke koeling/verwarming door bijvoorbeeld de ruimte onder onze huisjes, die op palen staan, te gebruiken als klimaatbuffer.

Het watergedragen vloerverwarmingssyteem kan omgekeerd ook dienen als koelsysteem. De warmte die dan wordt onttrokken aan de binnenlucht kunnen we opslaan voor later gebruik, in de buffer onder de huisjes.

We hebben een aantal techneuten in ons netwerk die op warmte technisch (W) of energie technisch (E) vlak veel ervaring hebben en ons graag willen ondersteunen met hun kennis. Dit vinden zij leuk om te doen en ook een uitdaging.

Belangrijkste advies wat zij geven is: “Keep it Simple!”

Bronvermelding:
foto 1 katinahofscholen.be
foto 2 istockphoto.com

© 2023 Ecodorp Hof van Weleert. Alle teksten en illustraties op deze website zijn indicatief en zijn bedoeld om een indruk te geven van de huidige plannen. Er mogen geen rechten aan ontleend worden.