De Huisjes

Hoe onze woningen uit komen te zien, dat is nog een verrassing. Ook voor ons zelf. Er zijn al veel ideeën geopperd. Wat we wel weten is dat we biobased, natuurinclusief, duurzaam èn betaalbaar willen wonen. Al die eisen combineren, dat is een hele puzzel.

Hieronder zie je wat voorbeelden van ontwerprichtingen. Zo iets zou het kunnen worden.

Om de huisjes betaalbaar te houden kiezen we ervoor om zoveel mogelijk zelf te doen. Waar zelfbouw niet kan, zoeken we samenwerking met bedrijven en mensen die onze visie ondersteunen. We willen de ondergrond zo min mogelijk verstoren dus kiezen we waarschijnlijk voor schroeffunderingspalen. Daarop komen 2 Units met een zadeldak die gekoppeld worden van inwendig ca. 3×10 m. Bouwmaterialen in vloer, wand en dak zijn hout, stro, kalkhennep, vlas, EPDM folie en een biodiversiteit/sedum groendak, een zonnedak of een combinatie daarvan.

We streven ernaar om in de huisjes en het buurthuis 100% circulaire innovatieve bouwmaterialen te gebruiken. Daarbij kijken we ook naar de herkomst van de bouwmaterialen, die komen van plaatselijke leveranciers- en producenten. Toepassing van gerecyclede bouwmaterialen, zoals hout, zorgt ervoor dat dat niet verbrand wordt, maar dat de CO2 opgeslagen wordt. We kijken ook naar toepassing van nieuwe biobased bouwmaterialen, afkomstig uit de reststromen van de landbouw. Denk hierbij aan prefab geperst stro wanden, vlas isolatie en isolatie van schapenwol.

We vinden het belangrijk dat de woningen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn voor wat betreft warmte, energie en waterbehoefte. Goede isolatie zorgt ervoor dat de energielasten laag blijven.

Bronvermelding:
Foto 1: www.avrame.com/
Foto 2: www.orga-architect.nl
Foto 3: www.strotec.nl/

© 2023 Ecodorp Hof van Weleert. Alle teksten en illustraties op deze website zijn indicatief en zijn bedoeld om een indruk te geven van de huidige plannen. Er mogen geen rechten aan ontleend worden.