Bloemen voor de beestjes

Op Zaterdag 18 mei is er weer hard gewerkt aan de volgende stap van het Natuurbelevingspad. We zaaiden bermen in met bloemen voor insecten. Dit doen we om de biodiversiteit te versterken en te zorgen voor meer voedsel voor o.a. bijen. De (wilde) bijen in Nederland hebben het zwaar. Er zijn steeds minder wilde bloemen en planten waar ze voedsel vandaan kunnen halen. Er wordt namelijk te veel en te vroeg in het jaar gemaaid. Vandaar ook landelijke acties als “Maai Mei niet”.

Omdat er minder eten is, zijn er ook steeds minder wilde bijen en worden er minder bloemen bestoven. Dit is een neerwaartse spiraal die doorbroken moet worden.*  Gelukkig kan iedereen daar heel eenvoudig een bijdrage aan leveren door in het voorjaar niet te maaien of “onkruid” weg te halen. Juist deze inheemse planten zijn heel waardevol voor insecten en andere dieren.

Langs de Haanheuvel zaaiden we een wild bloemenmengsel met daarin onder andere Klaproos, Korenbloem, gele Ganzenbloem, Bolderik, Ridderspoor, Zeepkruid en Kamille.

Buurman Bert freesde tussen de brandnetels (waardplant) een strook grond los en wij bewerkten met harken de grond na.

Zwaar werk in de volle zon zorgde voor stevige trek. De goed belegde broodjes werden zeer gewaardeerd.

Bij de poel in het naastgelegen bosje maakten we op een zonnig plekje een composthoop van maaisel voor ringslangen. Die kunnen  daar eitjes in gaan leggen. Een hele goeie tip buurtbewoner Tom die de hele dag actief heeft meegeholpen!

Rond de paddenpoel werd aan het einde van de middag ingezaaid.

Tenminste één van de nestkastjes die we een paar maanden geleden op hebben gehangen is bezet door koolmezen. Pa en ma koolmees vlogen af en aan om de luid tjilpende kleintjes voeren.  Prachtig om te zien en te horen.

Het was weer een geslaagde én heel gezellige natuurwerkdag! Aan het einde van de dag ging het regenen, waardoor de zaden hopelijk snel zullen ontkiemen.

(*) Bijen en hommels zijn belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Ze bestuiven bloemen en gewassen en honingbijen maken honing. De laatste jaren sterven er meer bijen dan normaal. Bijensterfte komt door te weinig aanbod van bloemen, het gebruik van pesticiden (in het bijzonder neonicotinoïden), ziektes en parasieten. Bron: Milieucentraal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *