Vogelgeluiden in het bos

Als jij nog lekker in je nest ligt, zijn de meeste merelmannen al druk. Vanaf een hoge tak (of misschien wel vanaf het dak van jouw huis) zingen ze uit volle borst. Merelmannen kennen vele liedjes, en dat is een goede manier om indruk te maken op de merelvrouwtjes. Het is ook hun manier om te laten weten: hier woon ik en dit is mijn foerageergebied. Hier zijn geen andere merelmannetjes welkom.

Roodborst (Erithacus rubecula) en merel (Turdus merula)

Net als merels zingen ook roodborsten van s’morgens vroeg tot ’s avonds laat. Soms nog tot na zonsondergang. Het liedje klinkt wel heel anders. Luister maar.

Merel                       (bron: J. van der Heijden –  https://xeno-canto.org/897927)

Roodborst                  (bron: W.Agster – https://xeno-canto.org/897347)


Welke verschillen vallen jou op? Hoor je dat de roodborst meer pauzes tussen de stukjes zang heeft, alsof er even nagedacht moet worden van hoe nu verder te zingen? Het lied van een merel klinkt vaak voller en ronder dan dat van de roodborst.

Winterkoning (Nannus troglodytes)

Al zijn winterkoninkjes de kleinste vogels van het bos, hard zingen kunnen ze wel. Heel kenmerkend voor de zang van de winterkoninkje is dat er een ‘triller’ in zit.

Winterkoning             (bron: J van Bruggen – https://xeno-canto.org/894928)


Wielewaal (Oriolus oriolus)

Wielewalen komen in de lente vanuit Afrika naar het noorden om hier te broeden. Ze hebben door hun geel-zwarte verenkleed echt een tropisch uiterlijk. Ondanks dat zijn ze best moeilijk te zien, want ze zitten graag verstopt achter bladeren. In dit bos kun je van mei tot juli hun bekende ‘dudeljoo’ lied horen.

Wielewaal             (bron: B. Sonnenburg – https://xeno-canto.org/805076)


Ga achter de grote eik rechtsaf en loop langs de beek terug naar het startpunt. We hopen dat je genoten hebt van de wandeling en je je nu meer in verbinding voelt met de natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *