Natuurbelevingspad 2

Ruiken, voelen, beleven

Focus eens op de verschillen tussen de natuur links en rechts van het pad. Ruik je ook verschil? De beek zorgt voor verbinding en is een natuurlijke grens. In de zomer dansen beekjuffers langs de oever. Aan de overkant van de stroom zie je het moerasgebied Moeselpeel.

De dappere moet aan gevaar het hoofd bieden, maar niet aan de pest van een moeras.

Napoleon Bonaparte
Frans staatsman en keizer (1769 – 1821)

De Moeselpeel

Al eeuwenlang is de Moeselpeel onbegaanbaar voor mensen. Voor muggen en veel andere insecten is het moeras juist een heel fijne leefomgeving. Ook wilde zwijnen en ree├źn voelen zich er thuis, zij vinden er rustplekken. Voor voedsel steken ze geregeld het water over. Vaak zijn de sporen duidelijk te zien.

Van oudsher is het ven in het oostelijk deel van de Moeselpeel een rietstekers oase. Tot op de dag van vandaag wordt er riet gewonnen door een select groepje professionals, die het verdroogde riet in de winter afsteken en het verwerken in oa. rietdaken.

De Moeselpeel is wel een bijzonder natuurgebied. Er vindt nog steeds hoogveenvorming plaats. En dat komt door een kwelstroom van bronwater uit de hoger gelegen Kempervennen en Ardennen, die samen een opwaartse waterstroom leveren aan de lager gelegen Moeselpeel. Een mooi van oudsher verborgen hoogveen gebiedje, ook wel schans genoemd kan je vinden aan het einde van de Moeselschansweg.

Een schans oftewel hoogveen wat uitsteekt boven het landschap en nog steeds groeit. Van oudsher een geheim toevluchtsoord voor de burgers tijdens de Grote oorlogen. Als je van avontuur en muggen houdt een bezoekje meer dan waard!

De kwelstroom uit de Ardennen en de Hoge venen voedt de Moeselpeel en de lager gelegen pelen zoals de Kootspeel, Roeventerpeel, Sarsven de Banen, de Grote Peel en zo verder tot aan de Biesbos.

Die voedselarme zuivere kwelstroom kan je goed zien als je op het bruggetje staat op de Spechtenbaan. van oudsher kijk je dan naar de Kuppenslossing. Maar dat is weer een inspitatie voor een volgende wandeling.

> Volg het pad tot aan de weg en sla rechtsaf de Gebleekte Steeg op en ga meteen weer rechts bij de slagboom het bos in.

Het Natuurbelevingspad is een initiatief van Hof van Weleert, een groep mensen die het eerste Ecodorp van Weert gaan starten. Met dit pad willen we de biodiversiteit in het gebied vergroten en jouw natuurbeleving te bevorderen. Het Natuurbelevingspad is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank en vele vrijwilligers.