Een ecodorp in Weert: voor natuurliefhebbers en mensen die even een pauze in hun leven nodig hebben

De Limburger 12 juli 2023

WeertTien kleine ecowoningen, een tiny house en pipowagen, maar ook een voedselbos, groentetuin en een soort buurthuis. Het komt allemaal in het nieuwe ecodorp aan de Breijbaan in Weert.

Carola de Boer

Het ontwerp voor de ecowoningen moet nog getekend worden, maar ideeën zijn er genoeg.
— © Laurens Eggen


De plannen en ideeën waren er al langer, maar een locatie ontbrak. Die is nu gevonden. Op de hoek van de Breijbaan en de Haanheuvelweg, waar nu nog vervallen restanten van een nertsenfokkerij staan, komt ecodorp Hof van Weleert. Het perceel is bijna een hectare groot en heeft een agrarische bestemming, maar de gemeente Weert wil graag meewerken om die bestemming te veranderen.

Het beoogde perceel voor het ecodorp in Weert. — © Google Streetview

Pauze

Kartrekker Paul Bausch hoopt dat volgend jaar rond deze tijd begonnen wordt met de bouw van de tien sociale huurwoningen, waarvan er twee zijn voor mensen „die even een pauze in hun leven nodig hebben”. Het tiny house en de pipowagen zijn bedoeld voor gasten van het ecodorp. „De ecowoningen zelf zijn maar 60 vierkante meter groot. Als er familie komt bijvoorbeeld of mensen die willen meehelpen, kunnen die daar logeren”, zegt Bausch, die met een paar andere toekomstige bewoners een vereniging heeft opgericht om dit project van de grond te krijgen.

„Voor ons is belangrijk dat het onderling klikt. Daarom moeten geïnteresseerden ook altijd een tijdje meelopen. Het is een sociaal woonconcept waarbij we zo veel mogelijk met de natuur willen leven, in huizen die gemaakt zijn van onder andere gerecyclede bouwmaterialen, geperst stro, vlas en hout. We proberen zelfvoorzienend te zijn wat betreft warmte, energie en water”, verklaart Bausch, die al lang zoekt naar een plek voor het ecodorp; een plek om te onthaasten en te ontspullen en waar mensen zorgen voor elkaar.

Buurthuis

Naast de sociale huurwoningen komt er ook een werkplaats én een soort buurthuis. „Het is niet alleen voor de bewoners, maar ook voor mensen uit de omgeving bedoeld. Nu horen we al dat mensen uit de buurt graag langs willen komen bij ons. Prima. Ze mogen ook meehelpen met de aanleg van het voedselbos bijvoorbeeld.”

Deze ‘huiskamer’ heeft ook een educatieve functie, zegt Bausch. Voor kleine groepjes geïnteresseerden houden we soms een workshop. „We willen het liefst biobased accu’s gebruiken om onze zomerenergie in op te slaan, zodat we die in de winter kunnen gebruiken. Mensen die innovatieve concepten willen uitproberen, zijn ook welkom.”

Volgens de initiatiefnemer is er al veel belangstelling voor Hof van Weleert. „Het loopt storm.” De gemeente wil meer ruimte geven aan andere woonvormen en wil daarom graag meewerken aan de realisatie.