Natuurbelevingspad 4

Bij de Haanheuvel vergroten we biodiversiteit met bloemrijke bermen en door nestkasten voor vogels en vleermuizen op te hangen.

Bloemrijke bermen

Aan de boszijde hebben we een mix van biologische bloembollen geplant, een donatie van Natural bulbs (nogmaals onze dank daarvoor).  In de andere berm zaaiden we half mei  (2024) een bont bloemenmengsel zodat het in de zomer hier zoemt van de bijen en insecten die hier eten zullen vinden. Ook hebben we winter voedsel zaad stroken ingezaaid om de insecten een winterhuisje en voeding te bieden.

De aarde lacht in bloemen.

Ralph Waldo Emerson
Amerikaans dichter en filosoof (1803 – 1882)

Het is belangrijk om wilde bijen te helpen aan meer voedsel omdat de aantallen bijen in de afgelopen jaren enorm is afgenomen.

Wist je dat de meeste soorten wilde bijen een nest maken in (zandgrond)? Wilde bijen zijn ook vaak solitaire bijen  In tegenstelling tot de honingbijen hebben de solitaire bijen geen sociale levenswijze. Nest maken, op zoek gaan naar voedsel en eieren leggen doen ze allemaal alleen.

Sommige soorten hebben echt fantastische namen: bijvoorbeeld: witbaardzandbij, slurfbij, slobkousbij en grote klokjesbij.

Welke bijennaam vind jij het meest bijzonder?

Heb jij een favoriete bloem? Welke? Bijen en vlinders meestal wel.

Steek de Breijbaan over en ga rechtdoor langs de slagboom het pad richting de Grote “Heilge” Eik waaronder een bankje je uitnodigt te zitten.

Het Natuurbelevingspad is een initiatief van Hof van Weleert, een groep mensen die het eerste Ecodorp van Weert gaan starten. Met dit pad willen we de biodiversiteit in het gebied vergroten en jouw natuurbeleving te bevorderen. Het Natuurbelevingspad is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank en vele vrijwilligers.