Eén beek, twee gezichten
Vlakbij de bank mondt Houtstraatlossing uit in de Leukerbeek. Misschien is het je opgevallen dat de Leukerbeek voor je eigenlijk een dubbele beek is en twee van elkaar gescheiden waterstromen heeft?
Dat is zo gemaakt omdat de Leukerbeek een dubbele functie heeft. De doorstroommoerras-helft van Leukerbeek zorgt voor verbinding tussen allerlei Peelvennen. Ze komt van de Kootspeel (achter je, aan de overkant van de Breijbaan) en stroomt verder naar de Roekespeel.
Daarnaast zorgt de Leukerbeek ook voor de afvoer van het “gewone water” uit landbouw- en stedelijk gebied. Welke verschillen zie je tussen beide stromen? Waar staan de meeste lisdodden?
De grote lisdodde, in de volksmond ook wel sigaarplant genoemd, houdt van een voedselrijke omgeving. Vanwege de zuiverende werking, wordt deze plant veel toegepast in helofytenfilters. Welk van de twee beekstromen is het meest voedselrijk, denk je?
De mens die in harmonie leeft met de natuur, is helder als water.
― Lao-Tse
Chinees filosoof (Rond 6e eeuw v. Chr.)
☼ De grote lisdodde wordt op allerlei manieren verwerkt; van voedsel, olie en medicijn tot dakbedekking, kussenvulling of voor het maken van papier. Omdat de plant vervuiling uit het water opneemt, worden ze tegenwoordig vaak ingezet als helofytenfilter voor het zuiveren van afvalwater.
> Steek de Spechtenbaan over en volg het pad rechts van de afvoerloop. Je loopt langs dikke zomereiken en hoge wilgen.
Het Natuurbelevingspad is een initiatief van Hof van Weleert, een groep mensen die het eerste Ecodorp van Weert gaan starten. Met dit pad willen we de biodiversiteit in het gebied vergroten en jouw natuurbeleving bevorderen. Het Natuurbelevingspad is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank en vele vrijwilligers.