OUDE NERTSENSTAL

Vrijwel zeker streep door plan ecodorp in Weert

De Limburger zondag 19 mei 2024

De vervallen, twintig jaar leegstaande nertsenfarm in Weert waar initiatiefnemers een ecodorp willen maken. – © Jeroen Kuit

Er mag vrijwel zeker geen ecodorp komen op de plek van een vervallen nertsenfarm aan de Haanheuvelweg in Weert. Het plan is ‘strijdig met het huidige provinciale beleid’.

Door Erwin Schmidt

WEERT – De initiatiefnemers en de gemeente Weert tasten ambtelijk af of het zin heeft een planologische wijziging aan te vragen voor de komst van het ecodorp. Het indienen daarvan kost de initiatiefnemers achter ecodorp Hof van Weleert (tien kleine woningen bij een voedselbos) veel geld. Zij willen daarom eerst weten of zo’n aanvraag kans maakt.

Asbest
Weert ziet in het ecodorp een mogelijkheid om op twee locaties leegstaande nertsenstallen te saneren, waar in de daken asbest is verwerkt. Een provinciewoordvoerder beaamt dat samen met Weert wordt gezocht naar „mogelijkheden voor de sanering van de voormalige nertsenhouderij”. Maar „het ecodorp wordt hierin niet als mogelijkheid meegenomen”.

Het weiland aan de Haanheuvelweg zou een voedselbos moeten worden. – © Jeroen Kuit

Vanwege de „solitaire ligging in het landschap” is binnen het huidige beleid geen woonfunctie mogelijk op deze locatie, meldt de provincie. Dat is ambtelijk en bestuurlijk aan Weert gemeld.

We geven ons plan nog niet op.

Paul Bausch, een van de iniatiefnemers van het ecodorp

Hoop
Toch zegt Paul Bausch, een van de initiatiefnemers, hoop te houden. Hij bestrijdt dat de locatie ‘solitair’ in het landschap ligt en wijst op nabijgelegen bebouwing.

Een motie om initiatieven zoals dit ecodorp beter mogelijk te maken, haalde 26 april in Provinciale Staten nipt de eindstreep niet (20 stemmen voor, 23 tegen). Bij de tegenstemmers hoorden de coalitiefracties van BBB en CDA.

De met asbest vervuilde, vervallen nertsenfarm in Weert, die burgers willen saneren om er een ecodorp te maken. – © Jeroen Kuit

Uitleg
 „Op mijn uitnodiging heeft de BBB-fractie de situatie ter plekke bekeken”, zegt Bausch. Hij hoopt met een betere uitleg van het plan alsnog een provinciale politieke meerderheid voor het ecodorp te vinden.

Daarbij wijst Bausch ook op het kersverse onderhandelaarsakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC. Daarin staat dat het nieuwe kabinet bekijkt of regels voor het bouwen in het buitengebied beperkt kunnen worden om woningbouw te versnellen. „We geven ons plan nog niet op.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *