Inspiratie opdoen in en rond Nijmegen

Elke eerste zondag van de maand komen wij met alle vaste, aspirant- en geïnteresseerde leden bij elkaar voor een Live-bijeenkomst. Meestal is dat in Weert, zeker als er nieuwe mensen zijn die willen komen kennismaken. Maar dit keer besluiten we er een inspiratiedag van te maken. Omdat ik later die middag in Nijmegen op de verjaardag van mijn dochters verwacht word, stelt iemand voor om te kijken of er daar in de buurt iets de moeite waard is om te bezoeken. En of daar iets is! Nijmegen is wat duurzame, groene en sociale initiatieven betreft echt the place to be!

Startpunt is De Broederij, waar het oogstfeest gevierd wordt. Burgemeester Hubert Bruls is net begonnen aan zijn openingswoordje als we de poort doorlopen.  Het is een oude boerderij, die midden in een woonwijk ligt. Een levendige ontmoetingsplek waar kunst, creativiteit, spel en natuurbeleving centraal staan. Maar het belangrijkste is, dat dit buurthuis zorgt voor meer verbondenheid, iets dat wij ook een hele belangrijke factor vinden in ons eigen projectplan. Het buurthuis wordt draaiend gehouden door 4 ZZP-ers en trekt meer dan 300 bezoekers per week, inclusief schoolklassen. Er zijn tal van vaste, wekelijkse activiteiten: bewegen voor 65+, handwerkcafé, buurtsoep, KreAktief stofatelier, ontmoetingsactiviteiten voor jongeren en voor volwassenen, klets en koffie en een inspiratieochtend speciaal voor vrouwen. Ook worden er cursussen en workshops gegeven, zoals bijvoorbeeld yoga. Hiervoor is een hele mooie zaal op de bovenverdieping. Het hele gebouw is trouwens eenvoudig, maar heel gezellig ingericht. Behalve de grote zaal boven, is er een atelier, een huiskamer met aangrenzende bar, een atelier en een theekamer. Als ik in deze buurt zou wonen, zou ik hier zeker regelmatig te vinden zijn! We raken nog even in gesprek met een vastgoeddeskundige, die ons een paar waardevolle tips geeft om ons eigen project van de grond te krijgen.

Sfeerimpressie ‘De Broederij’

Op weg naar onze lunch maken we een korte stop bij Ecodorp Zuiderveld, een duurzame leefgemeenschap in de wijk Zuiderveld in Nijmegen Noord. Er staan 3 rijtjes met huizen in een U-vorm om een gezamenlijke tuin. Er wonen zo’n 60 volwassenen en 30 kinderen in de sociale huurwoningen. De manier van bouwen is ecologisch en circulair en er wordt efficiënt omgegaan met water en energie. Toch spreekt het ons niet zo aan. Het is en blijft een stadswijk en wij zien ons ecodorp meer in het groen.

Sfeerimpressie ‘Ecodorp Zuiderveld’

Even verderop in Lent gaan we lunchen bij De Warmoes, een historische tuinderij. De naam verwijst naar warmoezeniers; de boeren die in de omgeving van de stad groenten en fruit kweekten en deze verkochten aan de stedelingen. Er worden hier meer dan 160 soorten onbespoten (bijzondere historische) groenten, fruit, kruiden en bloemen geteeld, met de hulp van vrijwilligers. Bijenvolken en scharrelende kippen maken de tuinderij compleet. Een deel van de oogst en de bloemen mag je zelf komen plukken. In het winkeltje/museum wordt ook huisgemaakte jam, chutney en siroop verkocht. Het is er heel leuk ingericht. In het plantseizoen verkopen ze duurzaam opgekweekte tuin- en moestuinplanten. We eten heerlijke soep, tosti’s en sandwiches in het zonnetje op het terras van het tuincafé. Daarna maken we nog een rondje door de hoogstamboomgaard en de moes- en pluktuin. Een hele mooie en inspirerende plek!

Sfeerimpressie ‘De Warmoes’

Na de lunch vertrekken we naar de laatste stop van deze dag: Strowijk Iewan in Lent. Hier staat het grootste strogebouw van Nederland. Iewan is een afkorting van ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’, die in 2009 opgericht werd. In samenwerking met de Woningbouwvereniging Gelderland, woningcorporatie Talis, bouwbedrijf Vastbouw en steun van gemeente Nijmegen en provincie Gelderland kon de droom gerealiseerd worden. De bouw startte in maart 2014 en duurde ongeveer een jaar. De toekomstige bewoners hebben zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc, hierbij geholpen door professionele bouwvakkers en vele vrijwilligers. De woningen vallen onder de sociale huurgrens, maar als je er wilt wonen moet je je er wel van bewust zijn, dat er meer van je wordt verwacht dan het betalen van de huur. Maar in een woongemeenschap is het niet meer dan normaal dat je je steentje bijdraagt. De gemeenschappelijke tuin en ruimtes worden gezamenlijk onderhouden en er is ook een gemeenschapsgebouw, De Kleine Wiel, waar een VoKo in gehuisvest is. Ook zijn er enkele werkruimtes te huur voor bewoners en mensen uit de buurt. De rondleiding was heel interessant. Wat we vooral in onze oren hebben geknoopt zijn de dingen die ze achteraf anders zouden hebben gedaan.

Sfeerimpressie ‘Strowijk Iewan’

Al met al een hele leuke dag, waarop we elkaar weer wat beter hebben leren kennen. We komen zeker nog een keer terug naar Nijmegen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *