Je zou toch denken dat een gemeente die uitgeroepen is tot de ‘Groenste stad van Nederland’(2012) en de ‘Groenste regio van de wereld’(2014) een topplek is voor een woongemeenschap die zich wil inzetten voor duurzaam wonen en leven.
Bovendien, wie wordt er niet enthousiast van de ambities van de provincie Limburg? In de Omgevingsvisie en in het Beleidskader ‘Perspectief voor het landelijk gebied’ lezen we dat de Provincie flinke stappen wil zetten op het gebied van water, bodemkwaliteit, kwaliteit van het landschap, en leefbaarheid van het landelijk gebied. Heel erg mooie ambities!
Ons initiatief biedt een oplossing voor al deze ambities. We zorgen dat water beter kan worden opgenomen door de bodem, we verbeteren de biodiversiteit (en daarmee de kwaliteit van het landschap) en we zorgen voor sociale cohesie. Bovendien was het ons plan om een oude vervallen nertsenfarm met asbest om te turnen naar een groene oase met wat kleine woningen, een wadi en vooral veel bomen en struiken. Een win-win situatie voor gemeente, provincie en de omgeving zou je zeggen.
We hadden dus een locatie én een principeakkoord van de Gemeente Weert. En nu toch nog een soort van ‘nee’ van de Provincie ☹. De Provincie Limburg vindt ons initiatief mooi, maar onze beoogde locatie ligt teveel ingebed in het natuurnetwerk. Het gaat nog tot minstens voorjaar 2026 duren voordat de Provinciale Omgevingsverordening aangepast is. ☹
Dat maakt ons wel verdrietig. De teleurstelling is groot. Wéér vertraging. Ging klimaatverandering maar net zo traag als de ambtelijke molens. We blijven wel positief ingesteld en natuurlijk geven we onze mooie plannen niet op.
Daarom bij deze een oproep: we zoeken een nieuwe locatie.
Wie o wie wil graag gezellige en groene buurmannen en buurvrouwen? Welke toekomstige buren mogen we blij maken met soep van zelfgekweekte groente of een kop koffie met vijgentaart van vijgen uit eigen tuin/voedselbos?
Heb je suggesties? Laat het ons aub weten. We staan open voor kansen binnen en buiten de gemeente Weert.